בעלי כלבים אחראים על התנהגותם על כל המשתמע מכך.
במקרים בהם כלב נהג או נטען כלפיו שנשך או גרם לפגיעה אחרת, בעלי הכלבים ואף אלו המחזיקים בהם באופן לא רשמי ( בעלים שלא הסדירו רישיון החזקת כלב בהתאם לחוק) , עלולים למצוא עצמם חבים לעיתים בחבות כפולה, הן במישור האזרחי – נזיקי, והן במישור הפלילי.
מאמר זה מוקדש להסביר מהי החבות הפלילית של בעלי כלב שמוצא עצמו מואשם בפלילים בשל העובדה שלא נקט זהירות הנדרשת על פי חוק עם הכלב המצוי ברשותו/בעלותו.
במה דברים אמורים ? אביא דוגמא להמחשה.
לבחור העונה לשם רונן יש כלב ושמו בונו, כלב מסוג מעורב. בונו מחוסן על פי חוק, מטופח, חברותי, ואף מרבה לשחק עם ילדי השכונה.
בונו, מוחזק בדרך כלל בחצר הבית, והחצר מגודרת היטב ואף יש בה שער שלרוב הוא נעול. יום אחד, שכח רונן לנעול את שער החצר. בונו השובב זיהה 'הזדמנות' וחמק החוצה. לרוע המזל, בדיוק באותו המועד עבר אדם בקרבת מקום. אותו האדם מפחד מכלבים, ובונו, ככלבים רבים, לא הגיב באופן מיטבי לתחושות הללו, ולצערנו נשך בונו את עובר האורח. עוד נציין כי הנשיכה אינה חמורה, ובונו מעולם לא נהג כך בעבר.
לאחר מספר ימים/שבועות רונן מקבל שיחת טלפון ממשטרת ישראל המורה לו להתייצב לחקירה בתחנת המשטרה בעקבות אירוע הנשיכה.
מה משמעות הדבר? כיצד ההליך מתנהל ומה על רונן לעשות ?
החקירה המשטרתית
ראשית, יש לזכור כי חקירה משטרתית אינה דבר של מה בכך ! לכל תגובה שתינתן משלב זה ואילך חשיבות ויכולת השפעה עצומה על תיק החקירה. כל תגובה שניתנת ע"י חשוד בדבר עבירה ובכלל זאת בהליך זה משמעותית, בין אם המדובר בשיחה טלפונית, בין אם באמרת אגב במסדרון, ובין אם בחקירה 'מסודרת' מול החוקר. צריך לזכור כי לחשוד המוזמן לחקירה במשטרה קיימות מגוון זכויות שביכולתו לממשם. לכן, חשוב עוד טרם הגעה לחקירה שרונן יוועץ בעו"ד העוסק בתחום.
ניתוב התיק
לאחר החקירה בתחנת המשטרה, קיים זמן בו משטרת ישראל שוקלת את אפשרויותיה בתיק החקירה, בין אם להמליץ על המשך טיפול באפיק הפלילי, ובין אם לסגור את התיק מסיבות שונות. אף בשלב זה, ישנה משמעות רבה להכנסת עורך הדין לתמונה. במקרים רבים, לעורך הדין יכולת השפעה כבר בשלב מקדמי זה על תיק החקירה, בין אם ייסגר, ובין אם ההליכים בעניינו יועברו לטיפול המשך ביחידה התובעת. עוד יש לקחת בחשבון כי ישנה משמעות רבה לעילת הסגירה של התיק על ידי משטרת ישראל. כלומר, גם אם רונן נחקר בתחנת המשטרה ולא נועץ בעורך דין רלוונטי טרם מועד החקירה, הרי שאף לאחריה, ורצוי בהקדם האפשרי, יש משמעות להיוועצות כזו, על מנת להיטיב את מצבו בתיק החקירה.
כתב אישום
עברו מספר חודשים מאז קרות המקרה, והתקבל מכתב לביתו של רונן אליו מוצמד כתב אישום המתאר את מקרה הנשיכה, ואף הזמנה לדיון בבית המשפט.
משמעות קבלת כתב האישום היא כי המשטרה העבירה את תיק החקירה ליחידה התובעת וזו החליטה להגיש כתב אישום. יש לזכור ! למרות שלכאורה נראה שמדובר באירוע זוטר ואולי פשוט, אין לזלזל בו! סיום הליך כזה בהרשעה, משמעותו הרשעה לכל דבר ועניין. מדובר ברישום פלילי ללא הנחות, בדומה לכל רישום פלילי אחר, על כל המשמעויות הנלוות לכך.
לכן, זהו השלב הסופי והאחרון בו ניתן לבצע מגוון פעולות על מנת לנסות ולהביא את התיק למצב אופטימאלי בהתחשב בראש ובראשונה באישום הפלילי, והכל תוך לקיחה בחשבון כי ייתכן וישנה תביעה נזיקית בפתח.
לאחר שהוסבר ההליך, אביא מספר דוגמאות לסיום מוצלח של טיפול בתיקים מסוג זה במשרדנו:
- כתב אישום שהוגש על ידי יחידת התביעות בירושלים בעניין אירוע בו חמק כלב מביתו ואף נשך עובר אורח. לאחר פגישה עם הגורמים הרלוונטיים ביחידת התביעות, והצגת תמונת המצב מנקודת מבט שונה מזו שהציגה המתלוננת הננשכת, סגרה יחידת התביעות את התיק בעילה של חוסר אשמה.
- חקירה של משטרת ישראל (מחוז דרום) שהתנהלה בעניין בריחה של כלב מבעליו ונשיכה של עובר אורח, הסתיימה לאחר פניה לקצין הממונה בסגירת התיק בעילה של חוסר עניין לציבור. בימים אלו מוגשת בקשה לשינוי עילת הסגירה ל"חוסר אשמה".
- מקרה בצפון הארץ בו בדה מתלונן תקיפה חמורה של כלב, בו נחקרו שני חשודים, החליטה פרקליטות מחוז חיפה, לאחר הצגת ראיות שהושגו בעמל רב, לסגור את התיק כנגד החשוד בעילה של חוסר אשמה.
- במקרה בו כלב נשך אדם אחר במרכז הארץ והבעלים של הכלב עבד בתפקיד בכיר ומסווג החליט קצין חקירות במשטרה, לאחר שהוגשה בקשה לשנות את עילת הסגירה בתיק, לשנות את עילת הסגירה בתיק מ"חוסר עניין לציבור" ל"חוסר אשמה".
- מקרה במרכז הארץ בו יצא אדם יחד עם כלבו מסוג לברדור בשעת לילה על מנת לזרוק את הזבל בקרבת מקום מגוריו, כשכלבו לא היה קשור ברצועה. הלברדור נכנס לעימות עם כלב השכנים שהיה קשור ברצועה, ובעת ניסיון ההפרדה בין הכלבים, ננשכו הן בעליו של הלברדור והן המתלונן. בעקבות הגשת תלונה במשטרה, נחקר תחת אזהרה בעליו של הלברדור, והוגש כנגדו כתב אישום בגין אי נקיטת זהירות בבעלי חיים. לאחר ניהול משא ומתן עם נציגי התביעה, נסגר התיק כנגד בעליו של הלברדור.
הקשר בין ההליך הפלילי להליך הנזיקי
חלפה שנה וכעת האדם שננשך ע"י בונו מגיש כנגד רונן תביעה אזרחית בה הוא מבקש פיצוי על הנזקים שנגרמו לו לטענתו בעקבות הנשיכה.
יש לזכור כי להרשעה בהליך פלילי ו/או סגירת תיק בעילה מסוימת בהליך מקדמי, בין אם על ידי המשטרה ובין אם על ידי התביעה, יכולות להיות השלכות על ההליך האזרחי .
נניח שרונן נאשם בעבירה זו שכותרתה אי נקיטת זהירות בבעל חיים, והוא אף מורשע בהליך בבית המשפט. המתלוננים בתיק, והם בדרך כלל התובעים בתיק הנזיקי, יכולים לעשות שימוש בהרשעה בבית המשפט ולהציגה כראיה בפני בית המשפט הדן בהליך האזרחי. מאחר והמדובר בהרשעה בפלילים, לראיה זו יש משקל נכבד בהליך האזרחי. על כן, ישנה חשיבות עצומה לאופן סיום ההליך הפלילי שכן ביכולתו אף להכריע את ההליך האזרחי.
חשיבות הרישום הפלילי
אין זה המקום להרחיב את היריעה יתר על המידה אודות חשיבות הרישום הפלילי או העדרו, אך יש לציין כי למרות חקיקה ברורה המסדירה מיהם אותם גופים הרשאים לקבל לידם את הרישום הפלילי, הרי שגופים רבים, בין אם ציבוריים ובין אם פרטיים, חורגים מסמכותם, בין במישרין ובין בעקיפין, ומבקשים מידע מהאזרח אודות הרישום הפלילי. וכך יכול אדם נורמטיבי לחלוטין, במהלך ריאיון עבודה שגרתי להישאל אודותיו. נבהיר שוב, הרשעה בעבירה שעניינה אי נקיטת זהירת בבעל חיים הינה הרשעה לכל דבר ועניין, במובן זה שמכתימה את הרישום הפלילי של מי שהיה נעדר עבר פלילי לפני שעניינו נדון בבית המשפט.