שאלות ותשובות
הסגר
כיום המצב הוא שהווטרינר מקבל צו הסגרה ממשרד הבריאות ופועל באופן אוטומטי לאכיפתו. אומנם אנחנו טוענים כי לווטרינר רשותי שיקול דעת במקרים מסוימים להחליט באיזה אופן לרצות את תקופת ההסגר (בהסגר או בבית) ואולם כאמור רובם ככולם של הווטרינרים הרשותיים אוכפים את הצו ככתבו וכלשונו מבלי להפעיל שיקול דעת מינימאלי ולכן מירב הסיכויים כי שיחה תניב תוצאות עקרות.
ביטול רישיון אחזקה לכלב הינו הליך בפני עצמו, כך שלמרות שאולי יהיה קשר בין הדברים, לא מדובר בהליך אוטומטי שמתרחש לאחר נשיכה, אלא עשוי להיות נלווה לו במקרים בהם לכלב יש היסטוריה של נשיכות, שוטטות וכד'.
כיוון שלצערנו מדובר בפקודה מנדטורית מ1934 שאינה מבחינה בין כלב מחוסן ושאינו מחוסן.
אתה עלול להסתכן בהגשת כתב אישום נגדך (הפקודה והתקנות קובעות עד חצי שנת מאסר) ותשלום קנס כספי גבוה, מה גם שבהתאם לפקודה כאמור ניתן לדרוש את הכלב למשך 10 ימי הסגר מלאים ממועד הכניסה להסגר, כך שאין לך מה להרוויח, רק להפסיד.
על פי לשון הפקודה, שריטה (להבדיל מנשיכה) אינה מנויה על המקרים בהם יידרש הכלב להסגר באופן אוטומטי. יחד עם זאת, רופאים במשרד הבריאות ממהרים להוציא צו הסגרה גם במקרים בהם הכלב שרט, תוך טענה שקיים חשד להדבקה בכלבת כתוצאה ממגע זה וזאת בהתאם ללשון הפקודה.
על כך יש להוסיף שהרבה פעמים יש פערים בין הגרסאות בעלי הכלב טוענים שהכלב לכל היותר שרט (למשל כשרץ בשמחה אל המתלונן) בעוד שהמתלונן יטען כי ננשך וכאמור טענת המתלונן מתקבלת באופן אוטומטי אף אם היא אינה מדויקת ואף אם שיקרית.
על כך יש להוסיף שהרבה פעמים יש פערים בין הגרסאות בעלי הכלב טוענים שהכלב לכל היותר שרט (למשל כשרץ בשמחה אל המתלונן) בעוד שהמתלונן יטען כי ננשך וכאמור טענת המתלונן מתקבלת באופן אוטומטי אף אם היא אינה מדויקת ואף אם שיקרית.
לא. תלונה על נשיכה היא עניין שנוגע לרשות כמי שאמונה על בריאותו ושלומו של הציבור. הרשות איננה מתעניינת בדעתו האישית של אדם - האם ובאיזה אופן לרצות את ההסגר, אף אם הוא המתלונן בעצמו.
הרציונאל הרפואי דורש 10 ימי צפית ממועד אירוע הנשיכה. יחד עם זאת למרות שהסגר אינו סנקציה עונשית, לשון הפקודה קובעת 10 ימים ממועד הכניסה לכלוב. לפיכך אף אם בפועל הכלב נדרש להסגר רק לאחר מספר ימים, יעמדו רוב הווטרינרים הרשותיים על ריצוי הסגר של 10 ימים מלאים, בהתאם ללשון הפקודה.
כמו כל הליך משפטי אזרחי, כל אדם יכול לייצג את עצמו. יחד עם זאת המציאות מראה, כי אנשים שייצגו את עצמם, לא הכירו את סדרי הדין, לא ידעו איך לפעול, מה לטעון, איזו פסיקה להכניס ואפילו לאיזה בית משפט לגשת, וברוב הפעמים פגעו בעצמם ובכלב. הכלב הוסגר והם נדרשו לשלם הוצאות המשפט ולעיתים אף ערבויות או ערבונות אותם הפקידו במסגרת ההליך.
נזיקין
כפי שכבר אמרתי, נכון אמנם שסיכוייך לפצות את הנתבע גבוהים מאד, אבל השאלה הגדולה היא, בכמה? וכאן נכנסת עבודה של עו"ד מיומן לנושא שיכול להפחית את גובה הפיצוי בצורה ניכרת.
בוודאי. בשביל שזה יקרה וכדי שתחסוך בעלויות המשפטיות צריך שהצדדים יגיעו לעמק השווה ויסכימו ביניהם. ההגעה להסכמה אף פעם לא מתרחשת באופן מיידי, היא לוקחת זמן וגם הליכי מו"מ שכאלה יכולים להתנהל זמן לא מבוטל, גם כאשר קיימת כבר תביעה בבית המשפט, ולכן אתה זקוק לייצוג מקצועי ומנוסה מאד, כי דווקא בנקודת הזמן הזו אתה פגיע במיוחד ועשוי להיות נתון לסחטנות ואיומים.
אורך ומשך התהליך המשפטי תלוי בהמון גורמים והעיקרי שבהם הוא השופט שדן בתיק, אותו לא נוכל "לבחור". ההליך המשפטי יכול להיגמר תוך חצי שנה ויכול להימשך גם מספר שנים, כאשר משך הזמן אינו בהכרח הפרמטר הרלוונטי לחשוב או להחליט ביחס לסיכוייך בתביעה. מו"מ מדויק ונכון מול הנפגע ועורכי דינו, יכול להוביל להליך ארוך אמנם, שבסופו של יום התשלום שיחול עליך, הוא נמוך יחסית לגודל הפגיעה.
בית המשפט לא מתעניין ביכולת הגבייה של הפיצוי שהוא פוסק. בית המשפט מעריך ופוסק נזק לנפגע שננשך על ידי כלבך ומפה והלאה ככל שאינך יכול לשלם את פסק הדין יפנה הנפגע להוצאה לפועל בניסיון לאתר נכסים וכספים שניתן לעקל.
כן. אי קבלת רישיון כדין אינה פוטרת את המחזיק בכלב, מאחריות. פקודת הנזיקין קובעת מפורשות כי החבות לפצות את הניזוק כתוצאה ממעשיו של כלב, מיוחסת הן לבעליו הרשמי של הכלב (כלומר מי שרשם את הכלב כדין על שמו) והן למי שמחזיק בכלב דרך קבע.
חקירה
בגדול מדובר בעבירה פלילית לכל דבר ועניין. עבירה זו מותירה כתם של רישום פלילי בדיוק כמו עבירות אלימות, עבירות רכוש (גניבה למשל, או פריצה לבית). לרישום פלילי, במיוחד למי שעברו "נקי" יכולה להיות השפעה על תחומים רבים בחייו, כגון קבלה למקומות עבודה, לימודים וכיוצ"ב.
ברגע שאתה מגיע לעו"ד האחריות עוברת לכתפיים שלו. הוא עוקב, הוא יוצר קשר עם הרשות והוא מגיע לפגישות. וודאי שתצטרך לשתף פעולה או להביא חומר ככל שיידרש, אבל כאב הראש היומיומי עובר לכתפיים של עורך הדין.
נגזרת הזמן היא פרמטר ישיר של מצב ההליך ומתי התחלת את הייעוץ, הליווי והטיפול מול עו"ד. במידה ונועצת בעורך דין לפני החקירה קיים סיכוי טוב שהתיק ייסגר מיד לאחר החקירה מחוסר אשמה. אבל, במידה ופנית לקבלת סיוע משפטי רק לאחר מכן, ההליך עשוי לקחת משך זמן ארוך יותר באופן משמעותי.
בגדול, התיק עובר בחינה של הקצין הממונה בתחנת המשטרה, שם מתקבלת החלטה האם להעבירו הלאה לידי היחידה התובעת. היחידה התובעת מבצעת בחינה מחודשת של התיק ומחליטה האם להגיש כתב אישום אם לאו, בהתחשב בהמלצת היחידה החוקרת.
ישנה חשיבות אקוטית לגבי מועד הפניה לעורך הדין!!! אידיאלית, יש להיוועץ בעו"ד טרם הגעה לחקירה בתחנת המשטרה. חשוב להבין כי זוהי זכות שניתנת לכל חשוד, ויש לנצלה. ככל שהפניה לעורך הדין נעשית בשלב מוקדם בהליך, כלומר, עוד בטרם העברת התיק ליחידה החוקרת, או בטרם הגשת כתב אישום ביחידה התובעת, הרי שהסיכויים לטיפול מוצלח בתיק עולים משמעותית.
כמאמר המשפט "זול עולה ביוקר", דווקא בטיפול בתיקים כאלו, ישנה חשיבות מכרעת לבחירת עורך דין עם מומחיות וניסיון ספציפיים. במילים אחרות, ככל שעורך הדין יהיה בקי בחומר, כך ישיג תוצאות משמעותיות יותר בנושא.
לעיתים בתיקי נשיכה או היזק ע"י כלב, מוגשת תלונה במשטרה מתוך כוונה "לחזק" את התביעה הנזיקית שתוגש בעתיד על ידי המתלונן. כלומר, יהיה ניתן להגיש לבית המשפט במסגרת ההליך האזרחי, את תוצאות ההליך הפלילי. לכן, מעבר להשלכות שצוינו לעיל לגבי רישום פלילי והענישה המושתת בגינו, ישנה חשיבות מכרעת לטיפול נכון במישור הפלילי על מנת שהמישור האזרחי גם כן "ירוויח" או למצער, שיינזק באופן המזערי ביותר. לדוגמא, לסגירת התיק הפלילי בעילה של חוסר אשמה, יש השפעה ישירה על ההליך האזרחי ועל הפיצוי הנדרש בו.